YAĞ FİLTRE DEĞİŞİMİ
Karamehmet Petrol olarak binek ve ticari araçlarınıza son teknoloji gloabal markaların ürünlerini Aracınızlarınıza uygun motor yağ türünün seçiminde sizlere yardımcı kaliteli hizmet anlayışını benimsemiş profosyonel kadromuz hizmet vermekteyiz. Araçlarınıza uygun Yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi ve yakıt filrelerinin aracınıza ve özelikliklerine uygun değişimini gerçekleştirmekteyiz.
Motor Yağı Markalarımız: PETROL OFİSİ, MOBİL 1, CASTROL
Hava ve Polen Filtresi Markalarımız: : Man Filtre Şampiyon Fİltre
Motor Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Motor yağı hakkında ne kadar bilgilisiniz? Aracınızın motoru üzerinde bir film tabakası oluşturarak onu koruyan, performansı ve uzun ömürlülüğü için büyük önem taşıyan motor yağını daha iyi tanıyıp, motorunuz için en uygun yağı seçerek otomobilinize büyük bir iyilik yapabilirsiniz. Otomobilinizin hayat suyu motor yağının teknik özelliklerine geçmeden önce motor yağı hakkında sık sorulan soruları cevaplayalım ve temel bilgilerimizi tazeleyelim.
Motor Yağı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Motor Yağının Görevleri Nelerdir? Motor yağının temel görevleri; Sürtünmeyi en aza indirerek aşınmayı engeller. Yüksek sıcaklıkta çalışan motor parçalarının soğutulmasına yardımcı olur, parçaların ısınarak deforme olmasını önler. Toz ve kiri yağ filtresine taşıyarak motor parçalarını temizler. Segman, piston ve silindir arasındaki boşlukları doldurur. Gaz kaçağını engelleyerek verimliliği artırır.
Motor Yağı Çeşitleri Nelerdir?
Motor yağları üretim şekillerine göre mineral, yarı sentetik ve tam sentetik olmak üzere üçe ayrılır. Mineral Yağlar Mineral yağlar; ham petrolün damıtılması ve deterjan, viskozite geliştirici, aşınma önleyici gibi katkı malzemeleri eklenmesiyle elde edilir. Tam Sentetik Yağlar Sentetik yağlar; laboratuvar ortamında tamamen kimyasal işlemler sonucunda üretilir. Yarı Sentetik Yağlar Mineral yağ ve sentetik yağın karıştırılması sonucu elde edilir. Yarı sentetik yağlar üretilirken genellikle %70-80 oranında mineral yağa %20-30 oranında sentetik yağ eklenir.
Filtre Değişimi
1. Yağ Filtresi Değişimi: Motor yağ karterinde biriken yağı, motor bloğuna doğru devir daimi yapılırken, yağ filtresinden geçerek süzülür ve motora daha temiz bir yağ gönderilmesi sağlanır.
Yağ filtresi değiştirilmediği takdirde motorunuzda kalıcı bir takım hasarlar otaya çıkabilir. Motor yağı iyi süzülemediğinden içerisinde kalan partiküller ya da iri toz tanecikleri motor bloğunun çizilmesine sebep olabilir, bunun dışında pistonlar ve segmanlar arasında kalabilecek kirli tabaka motorun kilitlenip çalışmamasına sebep olabilir. Tıkanmış bir yakıt filtresi devir daim işleminde iyi bir akış sağlayamayacağından performans kayıpları yaşanması söz konusu olabilir.
Motor yağı değişimi yapılırken, yağ filtresi değişim işlemi de mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde büyük teknik sorunlarla karşılaşma olasılığınız vardır. Doğru takılmayan filtre otomobil motor yağının akmasına ve motorun yatak sarmasına sebep olabilir. Bundan dolayı uzman bir teknik ekip tarafından yağ filtresi değişimi yapılmalıdır.
2. Yakıt Filtresi Değişimi: Yakıt filtresi, yakıt deposundan gelen benzin ya da dizel türündeki yakıtın, süzülerek temiz bir şekilde enjektörlere iletilmesini sağlayan filtreye denilmektedir.
Otomobilin önemli filtre sistemlerinden birisi olan yakıt filtresi, yanma odalarına giden yakıtın temiz bir şekilde iletilmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Özellikle kirli yakıt neticesinde yanma odalarında gerçekleşebilecek zararları en aza indirerek, motorun daha büyük bir arıza yaşamasının önüne geçer. Yakıt filtresi çeşitleri montaj yerlerine göre ya da tiplerine göre ikiye ayrılmaktadır. Montaj yerlerine göre olan yakıt filtreleri, otomobilin yakıt deposunun içerisinde ya da motor haznesi yuvasında bulunmaktadır.
Dizel araçların yakıt filtreleri, benzinli araçların yakıt filtrelerine göre daha kısa sürede eskiyebilmektedir. Dizel yakıt, yapısı gereği daha kalın bir akışkanlığa sahip olduğundan, gözeneklerin dolma süresi daha kısa zamanda gerçekleşir. Benzinli araçlarda yakıt filtresi değişim süresi, dizel araçlardaki yakıt filtresi değişim süresinden daha uzundur. Benzin yapı gereği daha ince bir akışkanlığa sahip olduğundan yakıt filtresi daha uzun süreçte tıkanmaktadır. Tıkanmış yakıt filtresinin zararları zaman içerisinde daha da büyüyebilmektedir. Tıkanmış yakıt filtresi, çekiş performansı ve yakıt tüketimi üzerinde doğrudan etkilidir. Yakıt filtresi tıkanması neticesinde ayrıca motorun çalışmama durumu dahi söz konusu olabilmektedir.
3. Hava Filtresi Değişimi: Hava filtresi, bir motorun verimli çalışabilmesini sağlayan önemli parçalar arasındadır. Görevi ise, dışarıdan emilen havayı temizleyerek motorun yanma odasına iletmektir. Hava filtesinin bakımları ve değişimi yeterli oranda ve zamanda yapılmazsa motorunuza büyük zararlar verir. Filtrenin temiz olması aracın fazla yakıt tüketmesini de önler. Tıkanmış bir hava filtresi aracın maksimum beygir gücüne ulaşmasını engeller ve motorda güç kaybına neden olur. Hava filtresi kirlenirse motora da kirli hava girer ve bu durum oksijen miktarının yetersiz kalmasına ve silindirlerin içindeki yanma kalitesinin azalmasına yol açar. Yakıtın tamamını yakacak yeterli oksijen olmadığı için silindirlerin içindeki ateşleme sonucunda oluşan patlama ve yanma yetersiz kalır. Motorun maksimum torka ulaşmasını engelleyen bu durum, motorda güç kaybına yol açar. Hava filtresi kirlenmiş olan bir otomobilde gaza ne kadar basarsanız basın motora yeteri kadar oksijen girmediği için yakıtın çoğu yanmadan egzoztan çıkar. Dolayısıyla yakıtınızı boşa harcımız olursunuz. Kalitesiz hava filtresini devamlı olarak kullanmanız da motorunuzun ömrünü azaltır. Motorun ideal çalışması için; iyi bir hava filtresi ile motorlardaki silindirlere kaliteli hava girmesi, kaliteli yakıt kullanılması ve hava-yakıt karışımının iyi olması gerekir.
4. Polen Filtresi Değişimi: Toz toplama sistemlerinden olan polen filtreleri, dışarıdan içeriye girmeye çalışan toz, polen, spor, toprak, sanayi dumanı gibi birçok kiri tutarak yolcuların alerjik hastalıklara yakalanmasını önler. Her geçen gün artan hava kirliliği paralelinde oluşan kirli hava, konsantrasyon bozukluğu ve uykuya yol açmaktadır. Kirli havaya maruz kalanlar bir kenara, polen alerjisi gibi alerjik durumları olanlar daha kötü etkilenmektedir. İşte bu durumda polen filtresi devreye girerek, dışarıdan içeriye girmeye çalışan toz, polen, spor, toprak, sanayi dumanı vb. birçok kiri tutarak yolcuların alerjik hastalıklara yakalanmasını önler. Polen filtrelerinin değiştirilmemesi halinde, araç içindeki hava kalitesi oldukça fazla düşecektir. Camların erken buğulanmasından polen filtresinin değişme zamanı geldiğini de anlayabilirsiniz. Polen filtrenizi değiştirmemeniz hem sağlığınızı tehdit edecek hem de sistemin düzgün çalışmasına engel olarak fazla yakıt tüketimine yol açacaktır.